System jakości odnoszący się do produktów spożywczych pochodzących od zwierząt utrzymywanych na wolnym wybiegu.

Celem jaki stawia przed sobą zawiązywana grupa robocza jest opracowanie
systemu jakości poprzez:

  • opracowanie standardów odnoszących się do tworzonego systemu jakości;
  • określenie punktów krytycznych właściwych dla tworzonego systemu jakości (zakaz stosowania antybiotyków, przede wszystkim jakość wynikająca z dobrostanu itp.);
  • budowanie wiarygodnej marki na rynku;
  • uwarunkowania prawne tworzonego systemu;
  • zrównoważona produkcja jako integralny element tworzonego systemu jakości;
  • opracowanie szeroko rozumianego systemu nadzoru począwszy od doradztwa w zakresie doboru gatunków i ras, sposobu żywienia, łańcucha przetwórstwa ze szczególnym naciskiem na maksymalne skrócenie łańcucha dostaw;
  • ujęcie w założeniach tworzonego systemu szczególnej wartości chowu ekologicznego; 
  • upowszechnienie uboju w gospodarstwach z których pochodzą zwierzęta w tym z użyciem broni palnej z pociskiem;
  • mobilne ubojnie jako alternatywa dla transportu żywych zwierząt do ubojni; 
  • tam gdzie to możliwe wykluczenie transportu do ubojni;
  • w ramach tworzonego systemu jakości wykazanie korzyści wynikających z eliminacji transportu i uboju przemysłowego;
  • opracowanie procedur uwzględniających z jednej strony dobrostan zwierząt, a z drugiej bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego;
  • urealnienie dostaw konsumentom produktów mięsnych pochodzących z gospodarstw z certyfikatem ekologicznym;
  • ubój w gospodarstwie (gromadzenie, badanie przedubojowe, wykrwawienie, patroszenie i transport w obrębie gospodarstwa w celu przeprowadzenia dalszych procedur związanych z obróbką poubojową);
  • opracowanie założeń dla wzorcowych przetwórni poubojowych (ubój w gospodarstwach);
  • opracowanie założeń umożliwiających rozszerzenie katalogu gatunków dla których dostępna będzie sprzedaż bezpośrednia;
  • sprzedaż bezpośrednia, rolniczy handel detaliczny; 

Zagadnienia wymagające zmian legislacyjnych

  • uprawnienia ubojowe;
  • uprawnienia do oceny przedubojowej;
  • uprawnienia do oceny poubojowej;
  • przeprowadzanie szkoleń i nadawanie uprawnień ubojowych z użyciem broni palnej;
  • przeprowadzanie szkoleń i egzaminowanie w celu uzyskania pozwolenia na broń;
  • zmiany dotyczące sprzedaży bezpośredniej rozszerzenie katalogu gatunków ze względu na sposób utrzymywania (chów ekologiczny);
  • mobilne ubojnie;

Scroll to Top