Celem jaki stawia przed sobą zawiązywana grupa robocza jest opracowanie
systemu jakości poprzez:
- opracowanie standardów odnoszących się do tworzonego systemu jakości;
- określenie punktów krytycznych właściwych dla tworzonego systemu jakości (zakaz stosowania antybiotyków, przede wszystkim jakość wynikająca z dobrostanu itp.);
- budowanie wiarygodnej marki na rynku;
- uwarunkowania prawne tworzonego systemu;
- zrównoważona produkcja jako integralny element tworzonego systemu jakości;
- opracowanie szeroko rozumianego systemu nadzoru począwszy od doradztwa w zakresie doboru gatunków i ras, sposobu żywienia, łańcucha przetwórstwa ze szczególnym naciskiem na maksymalne skrócenie łańcucha dostaw;
- ujęcie w założeniach tworzonego systemu szczególnej wartości chowu ekologicznego;
- upowszechnienie uboju w gospodarstwach z których pochodzą zwierzęta w tym z użyciem broni palnej z pociskiem;
- mobilne ubojnie jako alternatywa dla transportu żywych zwierząt do ubojni;
- tam gdzie to możliwe wykluczenie transportu do ubojni;
- w ramach tworzonego systemu jakości wykazanie korzyści wynikających z eliminacji transportu i uboju przemysłowego;
- opracowanie procedur uwzględniających z jednej strony dobrostan zwierząt, a z drugiej bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego;
- urealnienie dostaw konsumentom produktów mięsnych pochodzących z gospodarstw z certyfikatem ekologicznym;
- ubój w gospodarstwie (gromadzenie, badanie przedubojowe, wykrwawienie, patroszenie i transport w obrębie gospodarstwa w celu przeprowadzenia dalszych procedur związanych z obróbką poubojową);
- opracowanie założeń dla wzorcowych przetwórni poubojowych (ubój w gospodarstwach);
- opracowanie założeń umożliwiających rozszerzenie katalogu gatunków dla których dostępna będzie sprzedaż bezpośrednia;
- sprzedaż bezpośrednia, rolniczy handel detaliczny;
Zagadnienia wymagające zmian legislacyjnych
- uprawnienia ubojowe;
- uprawnienia do oceny przedubojowej;
- uprawnienia do oceny poubojowej;
- przeprowadzanie szkoleń i nadawanie uprawnień ubojowych z użyciem broni palnej;
- przeprowadzanie szkoleń i egzaminowanie w celu uzyskania pozwolenia na broń;
- zmiany dotyczące sprzedaży bezpośredniej rozszerzenie katalogu gatunków ze względu na sposób utrzymywania (chów ekologiczny);
- mobilne ubojnie;