System jakości

System jakości odnoszący się do produktów pochodzenia zwierzęcego od zwierząt utrzymywanych przez człowieka na wolnych wybiegach. 

21 grudnia 2023 na zaproszenie Piotra Rydla Prezesa Związku Hodowców Polskiego Bydła Czerwonego odbyło się spotkaniu z Panią prof. Beatą Kuczyńską z SGGW w Katedrze Hodowli Zwierząt. Spotkanie miało na celu omówienie warunków współpracy w zakresie tworzenia systemu jakości odnoszącego się do surowców pochodzenia zwierzęcego wywodzących się od producentów utrzymujących zwierząt w warunkach fermowych (wolny wybieg). Docelowo system ten ma dotyczyć wszystkich zwierząt gospodarskich na wolnym wybiegu aczkolwiek prace nad projektem zaczynamy od jeleniowatych i bydła mięsnego. System ma być tworzony na wzór SYSTEMU QMP odnoszący się do wołowiny a docelowo ma pomóc w promowaniu i budowaniu wiarygodnej marki, między innymi dziczyzny fermowej. Na pierwsze oficjalne spotkanie inicjujące stworzenie grupy roboczej umówiliśmy się na 26-01- 2024 roku.

Scroll to Top